Πώς θα καταλάβετε αν το αντηλιακό σας έχει λήξει
Dr. Κανελλέας Αντώνιος • 3 Ιουλίου 2025
Γνωρίζουμε όλοι την σημασία χρήσης αντηλιακού καθημερινά και το πρωτόκολλο εφαρμογής του. Όμως, κάτι που συχνά αγνοούμε όσον αφορά την αντηλιακή προστασία είναι η ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

Είναι φυσιολογικό να μη θέλουμε να πετάξουμε το προϊόν, ειδικά όταν περιέχει μεγάλη ποσότητα. Αλλά η χρήση αντηλιακού – ή οποιουδήποτε καλλυντικού προϊόντος γενικά – που έχει ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του μπορεί να έχει συνέπειες. Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν γιατί πρέπει όλοι να παίρνουμε σοβαρά την ημερομηνία λήξης, και μοιράζονται συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα αντηλιακά σας.
Λήγει το αντηλιακό;
Για να το πούμε απλά: ναι. Ακόμα και τα καλύτερα αντηλιακά προσώπου κάποια στιγμή παύουν να είναι αποτελεσματικά. Σύμφωνα με την Krupa Koestline, ιδρύτρια και επικεφαλής χημικός καλλυντικών στα KKT Labs, τα αντηλιακά θεωρούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και παράγονται βάσει συγκεκριμένων οδηγιών ελέγχου που πρέπει να τηρούνται. Όλα τα αντηλιακά, όπως λέει η Koestline, υποχρεούνται να φέρουν ημερομηνία λήξης για να κυκλοφορήσουν στην αγορά, και το προϊόν πρέπει να είναι αποτελεσματικό μέχρι και την αναγραφόμενη ημερομηνία.
Διάβασε επίσης: Πώς χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό
Χημικό ή φυσικό αντηλιακό – διάρκεια ζωής
Η διάρκεια ζωής των αντηλιακών διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεσή τους. Η Hadley King, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι οι φόρμουλες των φυσικών (ή αλλιώς ανόργανων) αντηλιακών θεωρούνται πιο σταθερές σε σχέση με τα χημικά, άρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα φυσικά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου δεν αλλάζουν τη μοριακή τους δομή με την έκθεση στο φως και παραμένουν σταθερά περισσότερο από τα χημικά, τα οποία περιέχουν πιο ασταθή μόρια που οξειδώνονται με τον χρόνο.
Συνεπώς, το πότε ένα αντηλιακό λήγει εξαρτάται από τον τύπο του, όμως γενικά ισχύει ότι διαρκούν από δύο έως τρία χρόνια. Ο Ron Robinson, χημικός καλλυντικών και CEO της BeautyStat, συμφωνεί αλλά επισημαίνει πως και τα δύο είδη είναι σχεδιασμένα να διαρκούν έως τρία χρόνια, αν δεν έχουν ανοιχτεί και έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από τον ήλιο.
Διάβασε περισσότερα: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο
Σπρέι ή λοσιόν – διαφορά στη διάρκεια ζωής;
Αν και η διάρκεια ζωής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο αντηλιακού, ο Robinson σημειώνει πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ σπρέι και λοσιόν. Η King προσθέτει πως τα αντηλιακά σε μορφή πούδρας περιέχουν πιο σταθερά και μακράς διαρκείας ανόργανα συστατικά, ενώ οι υγρές φόρμουλες είναι πιο ασταθείς.
Εξηγεί επίσης ότι τα αντηλιακά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε τα φίλτρα UV να απλώνονται ομοιόμορφα στο δέρμα. Όταν περάσει η ημερομηνία λήξης, η φόρμουλα μπορεί να διαχωριστεί και τα δραστικά συστατικά να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, μη παρέχοντας σωστή προστασία.
Η King προσθέτει ότι ένα ληγμένο αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Τα συστατικά μπορεί να έχουν διασπαστεί σε ερεθιστικές χημικές ουσίες ή να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και μύκητες, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μόλυνση ή δερματικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα ή σπυράκια.
Και οι δύο ειδικοί (όπως και ο FDA) συνιστούν ανεπιφύλακτα να μη χρησιμοποιείτε ληγμένο αντηλιακό. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, η King λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον έχει περάσει ελάχιστα η ημερομηνία λήξης και εφόσον φαίνεται, μυρίζει και έχει την υφή που πρέπει. Καλό είναι να κάνετε πρώτα μια δοκιμή σε μικρή περιοχή του δέρματος και να το αντικαταστήσετε με καινούργιο όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Διάβασε επίσης: Γιατί πρέπει να βάζουμε αντηλιακό κάθε μέρα
Πώς καταλαβαίνετε ότι ένα αντηλιακό έχει λήξει;
Αν δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, η King λέει να προσέξετε για σημάδια όπως αλλαγή στο χρώμα, την υφή, τη μυρωδιά ή την αίσθηση του προϊόντος. Ακόμα κι αν αυτά τα σημάδια εμφανιστούν πριν από την ημερομηνία λήξης, το προϊόν πιθανότατα δεν είναι πλέον ασφαλές και είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσετε.
Διάβασε επίσης: Μελαγχρωματικές βλάβες: Πώς τις επηρεάζει η έκθεση στον ήλιο;
Πώς αποθηκεύεται σωστά ένα αντηλιακό;
Όπως και με κάθε άλλο καλλυντικό, ο σωστός τρόπος αποθήκευσης βοηθά στην παράταση της διάρκειας ζωής. Η Koestline και η King συμφωνούν ότι πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει αποσύνθεση της φόρμουλας πριν από τη λήξη. Για καλύτερα αποτελέσματα, φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Διάβασε επίσης: Καλοκαίρι και skincare: Ποιες υφές να προτιμάς στα προϊόντα για βαθιά ενυδάτωση στις υψηλές θερμοκρασίες
Γιατί λήγει το αντηλιακό;
Όλα τα καλλυντικά προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης, λέει ο Robinson. Τα περισσότερα συστατικά, ειδικά στα αντηλιακά, αποδομούνται με τον χρόνο και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.
Διάβασε επίσης: Ροδόχρους ακμή: Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου το καλοκαίρι
Είναι το ληγμένο αντηλιακό ακόμα αποτελεσματικό;
Τεχνικά, μπορεί να είναι. Ο Robinson εξηγεί ότι αν έχει αποθηκευτεί σωστά – σε δροσερό και ξηρό μέρος χωρίς αλλοιώσεις – ίσως παρέχει ακόμη κάποια προστασία. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες χρήσης αντηλιακού, όπως η επανάληψη στην εφαρμογή του κάθε δύο ώρες. Ωστόσο, η χρήση ληγμένου αντηλιακού δεν συνιστάται – είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε προϊόν εντός ημερομηνίας.
Διάβασε επίσης: Το αντηλιακό που έσωσε την ανθρωπότητα πριν από 40.000 χρόνια
Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ληγμένο αντηλιακό;
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχετε επαρκή προστασία από τις βλαβερές UV ακτίνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος ή ακόμα και σε εγκαύματα. «Η ημερομηνία λήξης δείχνει τη μέρα μετά την οποία το αντηλιακό δεν είναι πλέον αποτελεσματικό,» λέει η Koestline. «Χρησιμοποιώντας ληγμένο προϊόν, διακινδυνεύετε να καείτε από τον ήλιο, καθώς η προστασία δεν είναι πια εγγυημένη.»
*Πηγή: vogue.gr
**Photo credit: Freepik